En vellykket skolestart krever gode forberedelser, klare mål og en positiv tilnærming. Ved skolestart går undervisning og relasjonsbygging hånd i hånd, sammen med introduksjon av regler og forventninger. Her er noen tips som kan hjelpe.
Bli kjent med elevene dine
Ta deg tid til å lære elevenes navn og interesser. Bygg relasjoner og vis at du bryr deg om deres trivsel og læring. Dette kan motivere elevene og gjøre dem mer engasjerte i undervisningen.
For 1. klasse er dette spesielt viktig, da overgangen fra barnehage til skole er stor. Noen steder kommer barnehagebarna på besøk til skolen, mens andre steder besøker lærerne barnehagene i området for å se hvordan de jobber med barna. Disse inntrykkene tar de med seg og implementerer dem ved skolestart, for eksempel ved å starte dagen med lek eller aktiviteter. Barna har dessuten ikke faste plasser, så rutiner må innarbeides sakte, men sikkert.
Nytt år, nye muligheter
Gi elevene en frisk start med et nytt skoleår. Start året med oppgaver de mestrer. Begynn gjerne med repetisjon for å sikre at ingen faller ut fra starten. Grunnleggende lese-, skrive-, og regneferdigheter, samt sosiale og digitale ferdigheter prioriteres først.
Etter sommerferien er det også naturlig å snakke om ferien og hva de har gjort. Gi dem tid til å snakke med hverandre og ha mye utetid, slik at de kan gjenoppta sosiale bånd.
Positivt klassemiljø
Vær en tydelig klasseleder og inkluder elevene i utarbeidelsen av gode klasseregler. Gode klasseregler er et viktig fundament for et godt klassemiljø og læringsmiljø. Dette er viktig på alle klassetrinn, og hjelper elevene å vite hva de kan forvente av hverandre og av deg som lærer. Det er viktig at alle i klassen føler eierskap og forpliktelse til klassereglene. Oppmuntre til respekt og samarbeid. Å skape et trygt og støttende klassemiljø vil legge grunnlaget for effektiv læring.
Planlegg undervisningen nøye
Lag en årsplan og planlegg de første ukene i detalj. Inkluder læringsmål, aktiviteter og vurderingsmetoder. En solid plan gir en god start og skaper forutsigbarhet for både deg og elevene.
Planlegg undervisningen ut fra temaer som elevene synes er relevante og meningsfulle, gjerne knyttet til elevenes alder, erfaringer og interesser, eller noe de har opplevd. Prøv å skape en interessevekkende undervisning som engasjerer og aktiviserer elevene og som holder dem oppmerksomme. Varier gjerne formidlingen gjennom å vise, demonstrere, fortelle, besøke, utforske, undersøke og erfare. Visualiser undervisningen ved bruk av modeller, grafikk og multimedia.
Vær tilgjengelig og lyttende
Svar gir trygghet. Mange elever har spørsmål, og det er viktig å ta seg tid til å svare på disse. Snakk med elevene og svar på det de lurer på for å gjøre dem trygge.
Lytt til elevene. Noen ganger handler ikke spørsmålene de stiller om det de egentlig lurer på. Det kan være noe bak eller de trenger bare noen som lytter. Det er ikke alltid nødvendig å gi svar; av og til er det viktigere å stille spørsmål og lytte.
Relasjoner er nøkkelen
Den menneskelige relasjonen er essensiell. Vis genuin interesse for elevene dine, spør dem hvordan de har det, og vis at du både ser, lytter og hører dem.
Vær fleksibel og tilpasningsdyktig
Vær forberedt på at ikke alt går etter planen. Vær åpen for justeringer og tilpasninger basert på elevenes behov og respons. Fleksibilitet kan hjelpe deg med å håndtere uforutsette utfordringer på en positiv måte.
Ta vare på deg selv
Skolestart er en hektisk periode! Pass på å balansere arbeid og fritid. Sørg for nok hvile, fysisk aktivitet og tid til egne interesser. En uthvilt og motivert lærer har mer energi og positivitet å gi til elevene.
Ved å følge disse tipsene kan du legge et solid grunnlag for et produktivt og inspirerende skoleår. Vi ønsker deg et strålende skoleår!