Det er snart tid for vårens vakreste eventyr, MatteMaraton! MatteMaraton er antikonkurransen hvor man vinner ved å fullføre på sitt nivå, i sitt tempo – sammen med klassen som et lag. Konkurransen gir verdifull repetisjon innenfor alle emner i matematikk, byr på problemløsingsoppgaver, stimulerer til samarbeid, og ikke minst får flere elever i fysisk aktivitet.
MatteMaraton er åpent for alle grunnskoleelever gjennom Feide. Det trengs ingen påmelding og alt registreres automatisk. Ditt barn kan bare logge seg direkte på Kikora. Det er mange måter å gjennomføre en MatteMaraton på. Det kan derfor hende at skolen som ditt barn går på, har laget et eget infoskriv til dere foresatte om hvordan MatteMaraton gjennomføres. Her er uansett det dere trenger å vite for å få en god opplevelse med MatteMaraton..
Når starter MatteMaraton og hvor finner dere oppgavene?
MatteMaraton pågår i perioden 1.mai – 31.mai. Oppgavene blir tilgjengelige på https://feide.kikora.no/ midnatt, natt til 1. mai og er tilgjengelig frem til kl. 23.59 31. mai. Når ditt barn logger på etter at startskuddet har gått, finner hen MatteMaraton på sin hjemskjerm i Kikora (se skjermbilde nedenfor). Ved å klikke på pilene til høyre og venstre (rød firkant) under boksen Aktivitetsmerker, veksler man mellom vanlig arbeid i Kikora og MatteMaraton.
I eksemplet fra skjermbildet over starter hen å regne oppgaver ved å klikke på knappen “Start Mattemaraton 7.trinn Maratonløypa”. Ved første innlogging kommer barnet ditt automatisk til Maratonløypa, som er navnet på den normerte løypen på hvert trinn. Dersom hen ønsker å bytte løype, trykker man på “Bytt maraton”.
Hvert trinn har fem differensierte matteløyper. Maratonløypa er som sagt den normerte løypa for hvert trinn. Parkløypa er den enkleste løypa, deretter kommer Treningsløypa, Maratonløypa, Terrengløypa og til slutt Ultraløypa, som er den vanskeligste. Ditt barn kan løse så mange matteløyper de vil, men for å få et lodd må samtlige oppgaver innenfor en og samme matteløype være løst og 42,2 km distanse må være godkjent.
Eksempel: For å få et lodd kan barnet ditt løse samtlige oppgaver i Maratonløypa på 5.trinn samt registrere og få godkjent 42,2km fysisk aktivitet.
Registrering av fysisk aktivitet gjøres også på ditt barns hjemskjerm inne i Kikora. Klikk på “Registrer distanse” og fyll inn. Avslutt med å trykke Lagre. Lærer godkjenner registrert distanse inne i Kikora når det passer. Dette kan for eksempel være én gang i uka gjennom mai.
Hvis barnet ditt deltar uten at lærer har tilgang til Kikora, godkjennes distansen av Kikora.
Hvordan får barnet mitt et lodd i MatteMaraton?
For å få et lodd og bli med i premietrekningen må barnet ditt:
- Fullføre en hel matteløype. Å regne oppgaver i forskjellige matteløyper vil IKKE bli godkjent. Det er derfor viktig å velge riktig nivå. Samtidig er det noen oppgaver som vil være utfordrende og krevende. Da er det lov å samarbeide og spørre om hjelp. Se oversikt over de ulike løypene ovenfor.
- Logge fysisk aktivitet tilsvarende 42,2 km. All aktivitet teller, både organisert og uorganisert. Til og med sykling er godkjent. Hopping på trampoline og annen aktivitet hvor det er vanskelig å måle distanse, logges med 3 km pr. time.
Når ditt barn har fullført en løype og læreren har godkjent distanse tilsvarende 42,2 km er loddet i boks.
Kan barnet mitt få flere lodd?
For hver matteløype ditt barn fullfører i kombinasjon med å logge 42,2 km får eleven ett nytt lodd. Totalt kan man få fem lodd. Dersom hen jobber med oppgaver utenfor MatteMaraton, telles ikke disse med i konkurransen! Ref. punkt 1.
Hvem kan være med?
Alle elever i grunnskolen kan delta. For elever kreves det ingen lisens eller påmelding. Elevene logger seg på Kikora (https://feide.kikora.no/ ) med sin Feide-bruker og starter opp når som helst i mai, bare de er i mål i løpet av 31. mai.
Hvorfor bør barnet mitt delta i MatteMaraton?
Hensikten med MatteMaraton er å kombinere fysisk aktivitet med en periode med intensiv trening og repetisjon i matematikk. Konseptet med en konkurranse der alle kan delta på eget nivå, og samarbeid er normen, har vist seg å skape både glede, læringslyst og motivasjon hos elevene. Målet er at alle elever klarer å fullføre én matteløype tilpasset sitt nivå, samt være i fysisk aktivitet tilsvarende 42,2 km. Da får elevene et lodd og er med i trekningen av fine premier.
Lesestøtte og tilrettelegging
Løypene som er tilpasset 1.-4. trinn er lest inn. Dette inkluderer Parkløypa og Treningsløypa på 5.trinn og Parkløypa på 6. trinn. Øvrige løyper på 5.-10.trinn skal fungere med innebygd lesestøtte i ulike nettlesere. Lærer kan hjelpe elever med å tilpasse og finne riktig løype.
Elever med begrensninger med tanke på fysisk aktivitet, kan også få tilrettelagt aktiviteter. Du som foresatt, eller lærer, kan lage et alternativt opplegg for den fysiske delen som passer for barnet ditt. Dere kan for eksempel logge 10 km per 1 km eller 100 meter, alt etter hva som passer elevens evne.
Læringsutbytte
Ved å fullføre en hel matteløype på sitt nivå får barnet ditt trent på alle læreplanmålene på sitt trinn i matematikk. Mange av oppgavene har en utforskende tilnærming til matematikklæring, en tilnærming som har god støtte i forskning. Skoler og kommuner som har gjennomført kartlegginger av elevenes kompetanse før, rett etter MM og ved skolestart påfølgende skoleår, viser en klar forbedring hos de fleste elever – og ofte størst forbedring der utgangspunktet var dårligst.
Samtidig ønsker vi å gi elevene en mulighet til å være mer fysisk aktive enn hva de er til vanlig. For å unngå at elevene kun blir sittende stille foran skjermen, må de derfor også bevege seg og være i aktivitet tilsvarende en hel maraton, 42,2 km. Det er sunt for alle, også dere foresatte, siden det viser seg at mange foresatte blir med barna sine på tur utenom skoletiden.
Hva kan elevene gjøre for å forberede seg?
Siden regneoppgavene er repetisjon av pensum, kan elever med lisens forberede seg ved å regne oppgaver fra vårt digitale læreverk.