Sven Olden Dammann, kontaktlærer på 6. trinn, er opptatt av at elevene skal forstå matematikk og hvordan ting henger sammen i stedet for å pugge algoritmer. Rike oppgaver, som elevene jobber sammen om, bidrar til at elevene blir tryggere i matematikk. I verktøykassa har han blant annet Kikora som digitalt læremiddel.
Nylig besøkte vi klasse 6C på Nesoddtangen skole. Sven Olden Dammann har jobbet som lærer i 12 år, de siste ni på Nesodden. Vi møter en engasjert klasse etter friminuttet kl. 0945. Elevene setter seg raskt og rolig på plassene sine. Det er klart at Sven er en tydelig klasseleder. Noen elever snur seg for å ta en titt på Kikora-folket som er på besøk, men snur seg fort tilbake mot kateteret for å følge med i undervisningen.
Den ideelle mattetimen kontra tiden som går
Den ideelle mattetimen for Sven er en time hvor alle elevene opplever at det de gjør er nyttig, at de forstår det de holder med på.
– Jeg synes det er kjempeviktig at elevene forstår det de driver med og ikke gjør noe bare mekanisk. Det er viktig at de har et logisk forhold til til matematikken, sier han.

Men Sven, som mange andre lærere, opplever at det er knapt med tid. Som barneskolelærer har han mange fag å orientere seg i og å planlegge – og som kontaktlærer er det enda flere ting han skal følge med på, svare på, dokumentere.
– De største utfordringene er at mange elever ikke tror de kan matematikk, og at jeg som lærer ikke har nok tid til å følge opp barna på den måten som jeg selv ønsker, forteller han.
Han trekker frem hvor viktig det er å ha et så godt samarbeid som mulig med foreldre, og ikke minst å ha en så god oversikt som mulig over barna. Noen ganger er man bare nødt til å si at det var godt nok selv om det ikke var så godt som man skulle ønske.
– Jeg kunne sikkert ha holdt på alle kvelder og helger, men det er ikke forenelig med familielivet, sier han.
Kikora - et supplement i undervisning
Sven bruker Kikora som et supplement til tavleundervisning og for å gi lekser. Han synes oppgavene er godt gjennomarbeidet og fint illustrert, dessuten bygger de opp under tanken om at matte er logisk og at ting henger sammen.
– Oppgavene tar alt fra 20 til 30 minutter å gjennomføre for elevene. De er visuelle og logiske – noe som gjør at at elevene forstår hva de skal gjøre, av og til uten at de forstår at de har lært noe nytt! Og da tenker jeg at man har truffet veldig bra med måten oppgavene er laget på, sier han.

Han forteller at det er et stort faglig spenn i klassen. Det er flere som er usikre på posisjonssystemet, og dermed blir alt annet i matematikk vanskelig. Så er det elever som kunne tatt ungdomsskolematematikk. Med Kikora er differensiering gjort enklere med tre nivåer (sti A, B eller C). Dette fungerer fint for klassen hans hvor de aller fleste gjør oppgavene på sti B. Det er noen få som velger sti A eller C, men av og til jobber enkelte elever med oppgaver fra andre trinn.
– I år har jeg brukt noen oppgaver fra femte trinn for noen elever som trengte repetisjon og for noen andre som hadde noen hull i kunnskapen rett og slett, sier Sven.

En annen ting han trekker frem ved Kikora er at han har god oversikt over elevenes arbeid. Han ser hvilke elever som har gjort hvilke oppgaver, om de har fått hjelp (brukt nøkkelikonet) og hvor mye tid de har brukt.
– Rapportene er oversiktlige og fine å forholde seg til, sier han.
Motivasjon og læringsutbytte
Det var helt fra starten av morsomt for elevene å jobbe med Kikora, da det var det eneste digitale supplementet i klassen. Han merker at elevene jobber godt, og når de har kommet seg gjennom en løype med oppgaver, står de litt tryggere når de kommer inn i klasserommet etterpå. Sven ser at elevene får økt mestringsopplevelse ved å jobbe med matematikken.
– Jeg merker også at elevene opplever økt motivasjon for faget gjennom å jobbe med Kikora, sier han avsluttningsvis.