Mattenøtter for å varme opp mattehjernen.
Bidos – samenes nasjonalrett
Bidos kalles ofte for samisk nasjonalrett. Bidos er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og lite vann. Den benyttes som festmat til store tilstelninger og selskap. Nedenfor ser du en oppskrift på en klassisk bidos for fire personer. Du har invitert ni gjester til feiring av samenes nasjonaldag. Utvid oppskriften slik at du får nok til deg og gjestene dine.
Klassisk bidos, 4 personer
- 1 kg reinsdyrkjøtt , flatbiff, stek, bogplomne, evt skav
- 1 stk løk , i skiver
- 2 ss rapsolje
- 1 l vann
- 4 stk kokefaste poteter
- 1 stk purre
- 2 stk gulrøtter
- salt
- pepper
Toppes med 4 ss frisk persille, finhakket
Dersom dere ønsker lage retten, f.eks. i mat og helse, finner dere fremgangsmåten på https://meny.no/oppskrifter/Suppe/bidos/
Brettspillet Sáhkku
I det samiske brettspillet Sáhkku brukes tre terninger. Hver terning kan lande på fire av sideflatene.
Disse 4 sideflatene er merket med: blank, I , II og X. Symbolet X leser vi som Sáhkku, mens I tilsvarer tallet 1 og II tilsvarer tallet 2. Kast med tre terninger gir flere mulige utfall. X – X – II blir i praksis det samme som X – II – X og II – X – X.
Hvor mange forskjellige utfall kan du få ved kast med 3 Sáhkku-terninger?
Det finnes flere måter å løse oppgaven. Dersom dere står fast, kan kanskje disse tipsene være til hjelp?
- lag en tabell
- løs oppgaven som en funksjon
- løs oppgaven ved hjelp av programmering
Oppgaven laget av Anne Fyhn (Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT)
Det samiske flagget
Det samiske flagget er flagget til den samiske nasjonen og er felles for samer i alle land. Hovedtema er fra runebommen og fra sørsamen Anders Fjellners (1795- 1876) nasjonalepos. Sirkelen i flagget viser til sol- og månesymbolet, rødt for sol og blått for måne. Fargene i flagget er de samme som i samenes tradisjonelle kofte. Det er den samiske kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn i Troms som har utformet flagget.
I denne oppgaven, skal eleven tegne opp det samiske flagget med riktige proporsjoner. Eleven skal sammenligne størrelser ved hjelp av egnede måleredskaper og enkel beregning med og uten digitale hjelpemidler.
Du finner oppgaven her
Her kan du laste opp flagget
Oppgaven er laget av Avdeling for estetiske fag (EST)- i samarbeid med Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier(LUI) ved Høgskolen i Oslo.