Utforsking og problemløsing står øverst på listen over LK20 sine kjerneelementer. Problemløsing i matematikk handler om at elevene skal utvikle strategier og fremgangsmåter for å løse problemer de ikke kjenner fra før. Derfor har vi valgt å ha problemløsing i vårt faste repertoar i Kikora og vi kaller dette Problemløserskolen. Hanan Abdelrahman og Tom Rune Kongelf er ansvarlige redaktører.
Problemene presenteres gjennom nøye utvalgte oppgaver, med fyldige løsningsforslag og lærerveiledninger som beskriver fremgangsmåtene trinn for trinn. Slik legger Problemløserskolen forholdene til rette for at både elev og lærer blir gode problemløsere i matematikk. Vi har valgt å fokusere på de seks mest brukte problemløsningsmetodene:
1. Lag en tegning: elevene tegner en modell som illustrerer eller visualiserer oppgaven, noe som hjelper dem til å forstå problemet bedre. Deretter kan de legge inn informasjon i tegningen som hjelper dem på veien mot å løse oppgaven.
2. Gjett og sjekk: Av og til kan det være vanskelig å vite hvordan et problem skal angripes. Kvalifisert, strukturert gjetting ved å tenke logisk for å komme frem til svaret, for deretter å regne ut om det stemmer, kan være en løsning. Dette handler først og fremst om at eleven skal lage en oversikt over det hen forstår ved å tenke systematisk.
3. Del opp problemet: Her skal elevene dele problemet i mindre biter og finne ut hva det er lurt å begynne eller avslutte med slik at problemet blir lettere å angripe.






4. Se etter mønstre: Noen problemer kan være så omfattende at elevene ikke helt vet hvor de skal starte. De kan da se etter et system eller mønster, hva som er likt eller hva som er ulikt. Her handler det om å løse oppgavene ved å finne systematikk og se at ting henger sammen.
5. Lage tabell: Elevene setter informasjonen opp i en oversiktlig tabell som viser sammenhenger. Slik blir det enklere å finne mønstre i en tallrekke, sortere tall eller finne en bestemt kombinasjon.
6. Å tenke baklengs: Det er ikke slik med alle problemer at man skal arbeide seg fram gjennom informasjonen som gis fra begynnelse til slutt i oppgaven. Det hender at man bør starte med informasjonen som er kjent, som kanskje står til slutt, og jobbe bakover derfra.
Ønsker du å vite mer om problemløserskolen, komme i gang med Kikora, eller lurer du på hvordan du best kan utnytte læremiddelet, vi har kurset for deg. Meld deg på her: https://kikora.no/kurs#course_list